Příspěvky do Veřejného fóra 2009

 

27.12.2009 10:42 - elevatorking
Vlasto - existuje stavební zákon. Výtah u nově stavěných domů nad 4 patra ano, a u dříve zkolaudovaných ne a pokud přistavim to 5 patro patro nově, tak opět ano. :)

16.12.2009 13:44 - Vlasta Volková
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu týkajícího se povinnosti majitele vybudovat výtah v domech s více než 4 poschodími. Stanovuje tuto povinnost nějaký právní předpis?
Děkuji

15.12.2009 11:19 - SVJ Brno
Dobrý den, jsme nově vzniklé SVJ bytového domu s výtahem pro 5 pater. Jelikož jsme zatím neobdrželi žádnou dokumentaci k výtahu, rád bych zeptal na první problémy, které se nám nezdají:
- existuje prosím nějaký právní předpis, který stanovuje sílu zavírání dveří výtahu? Dveře jsou dvojité, vnitřní a venkovní asi jako ve většině moderních výtahů. Obě křídla se zavírají podle nás dost nebezpečnou silou, i dospělý člověk má co dělat aby mu dveře neublížili, natož pak děti.
- lze korigovat tuto sílu zavírání?
- lze korigovat časový interval zavření dveří? Předpokládám, že je nějak nastaven od volného prostoru před fotobuňkou.
Předem Vám děkuji za radu.

01.12.2009 16:43 - Výtahy Server (Přeučil)
PRO: P 
Citujeme z přílohy č. 1 k vyhlášce č. 369/2001 Sb., bod 1.7.2.: Šířka šachetních a klecových dveří výtahů, schodišťových výtahů a svislých zdvihacích plošin s ohrazenou šachtou a vstupní otvory zařízení neohrazených musí být nejméně 800 mm. Týká se to samozřejmě nově stavěných výtahů a upravit stávájící výtah může být někdy, například z důvodu doinstalovaných kabinových dveří či stávající šachtě, neřešitelným problémem.

30.11.2009 09:14 - P
Dobrý den chci se zeptat jaká je minimální šířka dveří výtahu pro osoby na vozíků?
Díky za odpověď

13.11.2009 11:48 - Jan
Inspekční prohlídka nenařizuje termíny,jen doporučuje.Jediné co musíme,musíme umřít.To však neznamená ,že by nemělo dojít k provedení modernizací.Vzhledem k stáří skoro všech výtahů je to i logické.Termíny jsou doporučující a je na zvážení majitele v jakém rozsahu a termínech provede modernizaci.Je lepší možná jeden,dva roky šetřit nad 5 let a provést vše,nebo skoro vše najednou.Ekonomicky nejvýhodnější.Jsou totiž i na mnoha výtazích věci ,které se neodstraní,protože by to ekonomicky nebylo únosné,provedou se náhradní opatření.Tyto těžce odstranitelné vady zustanou,nemají však vysokou míru rizika a především pro uživatele jsou spíše bezpředmětné.Spíše se týkají servisních pracovníků a jejich bezpečnost.

13.11.2009 11:35 - Jan
Pro Kráťu:
Otis nenabízí GSM bránu automaticky a je to správné,protože komunikace muže být i pevnou linkou a nebo třeba speciálním komunikačním zařízením.
Je na zakaznících jakou bezpečnou a spolehlivou komunikaci chtějí.
Předpis neřeší tip komunikace,ale jen to, že musí být a samozřejmě spolehlivá

07.11.2009 20:23 - takyvýtahář
Pokud má Váš výtah provedenu inspekční prohlídku(a to by mít určitě měl) tak v této prohlídce je uveden seznam závad a lhůty k odstranění. Lhůty například pro kabinové dveře jsou do 5ti let od data IP. Pokud nejsou do tohoto data závady odstraněny může to pro bytové družstvo být problém pokud dojde k úrazu.

07.11.2009 19:28 - Lukáš
Chci se zeptat, jak je to s výtahy ve starých panelových domech. Zajímá mně, jestli je nutnost výtahy vyměnit, když nemají dvoje bezpečností dveře (tzn. je možno se statické zdi mimo klec při jízdě). Na bytovém družstvu nám tvrdí, že výtahy musíme modernizovat, nicméně se domnívám, že norma nařizující dvoje dveře se týká pouze nově stavených nebo modernizovaných dveří a neomezuje životnost současných výtahů. Děkuju za odpověď

07.11.2009 16:11 - takyvýtahář
Jana: Netuším podle jakého předpisu ale ještě teplé, čerstvě namontované výtahy Otis mají vpravo od prosvětlených tlačítek volby Brailovým písmem označená patra.?

06.11.2009 19:41 - Jana
Dobrý den,
nevíte někdo co je pravdy na tom že podle vyhlášky 492/2006 nejen že musí být na tlačítkách brailovo písmo ale dokonce že nemůže být součástí hmatníku ale vpravo od něho. Podle mě vyhláška není nad normou a podle EN80-70 breil nee (a už vůbec mimo hmatník). Nikde jsem se s tím nesetkala a to mám zkušennosti z celé Evropy. Uvede to někdo na pravou míru?
Předem děkuji

05.11.2009 00:15 - Kráťa
PRO: Tomáš Přeučil a Lenka Horáková
Velká nadnárodní výtahářská firma vám klidně do cenové nabídky na modernizaci výtahu napíše, že GSM brána není součástí této cenové nabídky. To, že to takto napíše, by se dalo chápat i tak, že GSM brána je nadstandard, který si nemusíte koupit. Nakonec, který z provozovatelů výtahů si obstará potřebné normy? A komu se chce je studovat? Třeba teď mám takový nejasný pocit, že výtah musí být na straně vyprošťovatele jednoznačně identifikovatelný. Jak je potom možné, že někdo nabízí jednu GSM bránu společnou pro více výtahů? Ale hledat se mi to nechce.
Třeba to paní Horáková myslela tak, že zařízení bude namontováno, ale nebude v něm aktivní SIM, protože se jim nechce platit těch 12,- Kč měsíčního paušálu ... Hloupé je, že netuším, kterého bezpečnostního technika má paní Horáková na mysli (když jich je tolik na tolika úrovních).

04.11.2009 16:38 - josef rada
provozujeme osobní výtah kromě pravidelných 3.měs.kontrol je nutné ze zákona i Odborná kontrola jednou za 3 roky a Inspekční prohlídka jednou za 8 let?
D2kuji za odpověď Pepa

27.10.2009 07:31 - Vítězslav Jaroš
Nemáte někdo zkušenosti s komponenty výtahů turecké firmy AKAR?

21.10.2009 08:39 - Tomas Cermak
Dobry den,
v soucasne dobe se u nas planuje vymena vytahu. Dosavadni vytahy stavi v mezipatre, nove bychom chteli aby staveli jak v mezipatre, tak v patre (primo u bytu). To udajne lze, ale ne v nejvyssim patre, kde existuje zakon o minimalnim odstupu posledni stanice od strojovny. Nyni se pry pripravuje zmena vyhlasky tak, aby se minimalni odstup zmensil, tj. vytah mohl stavet i v poslednim patre. K teto posledni informaci ale nemuzu najit zadnou referenci. Vite o tom prosim nekdo? Diky.

19.10.2009 12:39 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Lenka Horáková
Nový výtah musí odpovídat současným předpisům a normám. Na váš dotaz konkrétně, osobě uvízlé musí být umožněna oboustranná komunikace s dispečinkem firmy servisující tento výtah. V praxi je to řešeno tak, že po delším stisknutí zvonku v kabině výtahu, zařízení vytáčí předem nadefinovaná čísla. Zařízení může být jistě připojeno přez pevnou linku NEBO gsm síť. Nepředpokládám, že by vám byl výrobcem dodán výtah bez tohoto zařízení.

18.10.2009 16:22 - Lenka Horáková
Dobrý den,
obracím se na Vás s následujícím dotazem. V současné době u nás probíhá výměna starého výtahu za nový. Chtěla jsem se zeptat zda je povinností mít ve výtahu z bezpečnostního hlediska telefon a GSM bránu.
Bylo nám řečeno,že pokud bezpečnostní technik zjistí,že telefon ve výtahu není,nepovolí používání výtahu.
Předem děkuji za odpověď
Lenka

16.10.2009 18:52 - Liftboy
Sběr směrem dolu měly i staré panelákové výtahy, akorát to málokdo věděl nebo funce "vážení" nechodila zrovna spolehlivě. Chtělo by to přečíst (alespoň 1x) návod, kde je to napsané.

15.10.2009 18:09 - takyvýtahář
Karel Seznam: Kdo šetří má za tři! Máte výtah se sběrem dolů i nahoru-to je vše!!

14.10.2009 17:12 - Karel Seznam
V panelovém domě nám byl vyměněn výtah dle normy EU.
Při jízdě výtahem dolů nebo nahoru si mě během jízdy z jiného poschodí zastaví jiná osoba
kterou neznám.Dle mě taková zastavka je nebezpečná. Musím během mé jízdy přibrat cizou
osobu kterou neznám i když jsem ve výtahu sám. Takové zastávky jsou velice nebezpečné
také pro děti.
Prosím odpovězte jaký je předpisa zda je norma v souladu s EU.

02.10.2009 14:17 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: p.Kohoutová
1) Netýká se oboru, řešením musí být dohoda majitelů bytů.
2a) Výrobce vám doporučí po kolika jízdách (po jakém max. období) olej vyměnit a sdělí orientační cenu. Zbytek výpočtu již zůstane na vás.
2b) Netýká se oboru, řešením musí být dohoda majitelů bytů.
3) Po vašem stručném popisu viditelně ušetříte měsíční paušál. Vyžádat si možnosti pevné linky a GSM (a porovnat) již zůstane na vás.
4) Netýká se oboru, řešením musí být dohoda majitelů bytů.
5a) Bude jistě dobré vybrat firmu, která dodá výtah a následně zajistí i jeho servis. Cena nového výtahu je totiž při jeho životnosti jen částí celkových nákladů. Požádejte firmu o prohlídku domu, kde již podobný výtah instalovali. Nebojte se zeptat uživatelů v tomto domě na zkušenosti s touto firmou i výtahem. Určitě také nebude od věci připomenout si, že nejlevnější se nerovná nejlepší. Pro zadání výběrového řízení doporučujeme sekci VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ na našem serveru. Oslovíte tak všechny firmy jediným kliknutím.
5b) Ceník servisních prací vám firma jistě předloží. Aktuální cenu vámi vybraných náhradních dílů vám firma také ráda sdělí, ale odhadnout jejich cenu po několika letech záruky (tedy až to budete skutečně potřebovat) asi nedokáže.

25.09.2009 13:31 - Kohoutová
Dobrý den!
Mám několik dotazů ohledně hydraulických výtahů.
1) Měsíční poplatky na provoz výtahů - 120Kč osoba-, bohužel lidé v bytech nejsou přihlášení nebo jen jedna osoba,což znamená, že neplatí na provoz výtahů.
Jak nejlépe tento problém vyřešit? a) poplatky podle velikosti podlahové plochy od 1.patra
b) každý byt měsíční paušál od 1. patra
2) Dlouhodobé zálohy na výměnu oleje, nahradní díly atd.
a) Jak se vypočítávají ? 
b) Jak rozdělit měsíční poplatky? Každý byt stejně nebo podle velikosti podlahové plochy?
3) Máme pro 4 výtahy nainstalované komunikační zařízení na pevnou linku s měsíčním paušálem.
a) Chtěla by jsem komunikační zařízení předělat na GSM-Bránu.
Dotaz zní: Výhody,nevýhody...
4) Veškeré vybrané poplatky se měsícně dávají na jednu hromadu.
a) Je lepší platit na provoz výtahu společně nebo každý vchod zvlášt´?
b) Dlouhodobé zálohy na opravy, výměny olejů atd.
Je lepší,aby každý vchod poplatky platil (spořil),zvlášt´nebo vše nechat na jedné hromadě, a poté platit všechno všem vchodům, přičemž každý vchod má jiný počet pater a jiné závady.
5) Výběrové řízení.
a) Na které důležité body by se nemělo zapomenout?
b) Měl by být předložen i ceník náhradních dílů ,aby nedocházelo k nadhodnocování plateb?
Předem děkuji za zodpovězení snad dobře položených otázek........
S pozdravem a přáním pěkného dne Kohoutová

18.09.2009 15:18 - takyvýtahář
jakub: když se podaří silou roztáhnout kabinové dveře o 45mm tak v tu dobu již výtah nejede páč se rozpojí bezpečnostní obvod(tedy mělo by to tak být) pravda je že dodržet zmiňovaných 6mm dole u kluzáků je u vysokých dveří starost. :-))

16.09.2009 18:38 - jakub
pro takyvýtahář:
Máte pravdu mezi křídly dveří klece ,i šachetních dveří, by mělo být max. 6 resp 10mm.
Mezi křídly šachetních dveří při -působení síly(resp. při rozzevření dveří rukama)- může být až 45mm. viz čsn en 81-1 7.2.3.2 Touto mezerou bych protáhl ruku po zápěstí, dítě až po loket.

Tuto vyjímku jsem pro dveře kabiny nenašel, ale ruku na srdce, dokážete vodorovně posuvné dveře vyšší než 2m seřídit tak aby nešly rozšklebit víc než 6mm ???

26.08.2009 14:59 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Ludmila Soukupová
Na výtazích již jistě byly provedeny INSPEKČNÍ PROHLÍDKY, které stanovily PROVOZNÍ RIZIKA. Součástí výsledků těchto prohlídek jsou také písemně předané termíny odstranění jednotlivých rizik. Odstraňovat je pak lze v daných termínech postupně (modernizacemi) či výměnou celého výtahu. Více v sekci SERVIS A REVIZE VÝTAHŮ a sekci ČLÁNKY NA TÉMA VÝTAHY na našem serveru...

26.08.2009 11:18 - Ludmila Soukupová (BD Febyt)
Na čl. schůzi BD byl vznesen dotaz, podle jakého nařízení se musí rekonstruovat výtahy a zda je na to termín. Naše výtahy jsou více než 30 let staré, příšerné, technické závady teď nevím a na zahájení rekonstrukce máme finanční prostředky. Přesto bych chtěla tazatelce, která pravděpodobně lepší výtah nepotřebuje, odpovědět. Obecně se mluví o roce 2010, ale nikde jsem žádný termín splnění nějakých norem nenašla. Děkuji. Soukupová

18.08.2009 18:16 - SVJ Rýmařov
Máme nový výtah 3 roky a po poruše minulý měsíc, kterou opravila fa.Schindler po 3 dnech nám přišla faktura na 40 tisíc odůvodněná poruchou přepětím v síti. Má prosím s tímto důvodem poruchy-přepětí v síti-někdo zkušenosti a můžete nám někdo poradit jak postupovat v těchto případech, případně co udělat aby se takový druh poruchy již neopakoval? Díky za tipy.

17.08.2009 10:38 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Julius Bredár
Informujte se na program PANEL Státního fondu rozvoje bydlení. Cílem programu je pomocí zvýhodněných podmínek přístupu k úvěrům poskytnutých bankami a stavebními spořitelnami usnadnit financování oprav a modernizace bytových domů a tedy i výtahů. Více na - www.sfrb.cz/programy

PRO: Vadim Novotný
Tento dotaz snad ani nepatří na výtahářský server. Myslím, že jste si objednali určité služby a bude jistě pochopitelné vyžadovat od vybrané firmy jejich dokonalé provedení. Pojem "stačí" je sice asi pravdivý, ale u nového automobilu očekáváme také pěkný lak i když by určitě "stačila" matná základová barva.

14.08.2009 10:31 - takyvýtahář
Vadim Novotný: Pokud lana nikde nedrhnou je to OK. Příště si ale vyberte jinou firmu,bude dražší ale otvory Vám začistí.Ať Vám jezdí a nezlobí!

14.08.2009 08:11 - Vadim Novotný
Instalovali nám v panelovém domě nový výtah místo starého. Lana výtahu jsou vedeny jinak a tak se pro ně dělaly nové otvory v panelu mezi strojovnou a 7. p. Hrubě vysekané sbíječkou, nezačištěné s ostrými výčnělky betonu. Už na pohled nehezké. Dle firmy to tak stačí a lana nemusí procházet upravenými otvory. Je to tak?
Děkuji a přeji pěkný de.
V.

11.08.2009 11:26 - Julius Bredár (SVJ Františka Křížka 460)
Prosim o informaci jestli (a případně kde) je možnost získat dotaci na rekonstrukci výtahu v bytovém domě.

15.07.2009 19:52 - takyvýtahář
jakub: Tlačítko Stop v kleci nepotřebuji a přesto lze výtah kdykoli zastavit v poloze kterou potřebuji,a divil bych se že by to případný násilník nezvládl.A ta mezera mezi klecovými dveřmi jsou řádově milimetry,určitě né 4,5cm.

14.07.2009 22:59 - jakub
Pavel Tichý: Asynchronní motory se i při napájení měničem hůře brzdí a teoreticky je nemožné dobrzdit motorem na nulovou rychlost, při nízkých otáčkách mají nevýhodné parametry,atd -převodovka pomůže. Pravděpodobně hrají svou roli i konstrukční potíže - i v jiných pohonech se mnohopólové asynch. motory nepouživají, převodovky běžně.

Pavel Bašta,Liftboy a další diskutující o tl. STOP:
Zajímavé by bylo zeptat se obětí znásilnění a loupeží ke kterým došlo v kabinách výtahů jestli mají výhrady k tomu, že norma teď zakazuje stopku v kabině.
Výtahy musí mít tlačítko pro otevření automatických dveří, takže možnost zareagovat v případě když se dveře začnou zavírat tu teoreticky je.
V některých případech připouští norma mezeru mezi křídly dveří až (tuším?) 4,5cm. Tam by nejen dítě mohlo teoreticky prostrčit i ruku.
Souhlasím s názorem,že ručně ovládané kabinové dveře jsou daleko lepší, ale zapojení kontaktů dveří přes spínač zatížení kabiny (pokud byla kabina prázdná výtah jel i s otevřenými dveřmi) už norma nepřipouští a přimějte lidi, aby za sebou zavírali výtah jako před 40ti lety.

14.07.2009 17:36 - SVJ Hradeckého
Prosím o radu, jsme čtyřpatrový bytový dům- společenství vlastníků jednotek. Většina vlastníků by chtěla nově vybudovat výtahy v našem domě /zatím žádné nemáme/. Musí s vybudováním souhlasit všichni vlastníci nebo stačí 75% a musí se všichni finančně podílet? Byty v přízemí domu a někdo z 1.patra nesouhlasí se stavbou výtahu, protože ho prý nepotřebují a samozřejmě se nechtějí ani finančně podílet na vybudování a provozu výtahů. Když ho prý nebudou využívat, nebudou ho platit. Máme,my ostatní, nějakou šanci výtahy vybudovat?Děkuji za odpověď

09.07.2009 15:54 - Dan
lidi budou furt brblat..tak když je někdo trouba a neumí jezdit výtahem 21. století, tak ať chodí s doprovodem, nebo po schodech...

07.07.2009 16:53 - Pavel Bašta
Pro Tomáš Přeučil
V autě je ovšem brzda, navíc nevím, zda máte psa, ale v manipulaci se psem při nastupování do auta a do výtahu je natolik markantní rozdíl, že v autě by se to opravdu mohlo stát jen silně retardovanému jedinci. Už proto,že v autě zavíráte dveře sám. Ale chápu co tím chcete říci, samozřejmě že nelze dávat do výtahových dveří supercitlivá čidla, protože by to výtah nechutně prodražilo. Ovšem v morením výtahu mi vadí kombinace dvou věcí - dveře se nezavírají ručně a zároveň neexistuje tlačítko stop. Třeba u nás v domě výtah reaguje na zmačknutí tlačítka požadovaného patra skutečně rychle. To v kombinaci s tím, že ho nelze zastavit působí dost nepříjemně. Prostě u auta máte čas,musíte dát psa na místo, zavřít dveře, nasednout, nastartovat....V moderním výtahu zmáčknete jedno tlačítko a už není žádné odvolání. Každopádně děkuji za odpovědi, myslím, že to bylo vyčerpávající.

04.07.2009 20:44 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Pavel Bašta
Určitě nemáme dostatek podkladů k rozsáhlému zdůvodňování různých položek v CZ a EU normách (například právě zákazu tlačítka STOP), ale dovolím si jedno malé přirovnání k Vašemu velice smutnému případu tak, aby bylo zřejmé, jak přehnané nároky na výtah jste zmínil. Vámi popisovaný zamyšlený soused nechá psa při nastupování do svého automobilu venku, zavře dveře a rozjede se. Upřímně, i v tomto případě by jste se sháněl po kontaktu na výrobce tohoto automobilu nebo normách, které by podobný případ v autě řešily?

01.07.2009 11:38 - takyvýtahář
bonýs-nechtěli ale svez jsem se výtahem kde bylo umyvadlo s vodovodem.Krásnej stroj.

30.06.2009 20:00 - bonýs
a záchod byste ve výtahu nechtěli nechtěli?

29.06.2009 15:42 - Liftboy
Beru, člověk není stroj ani neomylný ...
Ale po technické stránce. Nevím přesně jaký typ máte nyní nainstalovaný, ale každé automatické dveře mají reverzační zařízení, které při naražení na překážku dveře znovu otevřou.
Je ale otázka jestli takové vodítko (dejme tomu silnější provázek) je překážkou pro dveře ? Kdy normou dovolená mezera u dveří je 6mm až 10mm.
Abyste opravdu zabránil třeba skřípnutí vodítka nebo něčeho slabšího, musely by se instalovat nějaké neprodyšné dveře (z ponorky).

29.06.2009 11:48 - Pavel Bašta
to Liftboy: Nevim,jak to bylo v tomto konkretnim pripade, soused je zvlastni clovek,tak trochu introvert,mozna byl zamysleny. Kazdopadne sem to uz zazil s jednim kamaradem, akorat se to tehdy stalo v puvodnim vytahu, kamarad mel psa na voditku, neco duleziteho jsme resili a on nastoupil a zavrel dvere a zmacknul tlacitko. Nastesti tam byl jeste jeden clovek a ten pohotove zmacknul stopku, takze se nic nestalo. Nevim, jestli sledujete zpravy, ale zrovna nedavno v nich byl pripad pana nekde z Danska, ktery zapomel dite v autosedacce a odesel do prace. Dite samozrejme v horku neprezilo. Takove veci se podle me stavaji relativne bezne,protoze plati, ze cim vetsi rutina, tim mene je clovek pozorny. Proto sem vzdy zil v tom,ze nove vytahy bez stopky musi mit nejake cidlo,ktere pozna, ze ve dverich je skripnuty nejaky predmet.No jsem aspon chytrejsi, musim rici,ze stare vytahy s dvermi,ktere bylo poteba zavrit ucne tedy byly daleko bezpecnejsi.

26.06.2009 20:56 - takyvýtahář
Postavit výtah úplně blbůmvzdorný by asi šlo ale bylo by drahé a blbě by se s tím jezdilo.

26.06.2009 20:34 - Liftboy
Se stížností na firmu realizující výtahy určitě neuspějete, dle normy EN81-1 článek 14.2.2.3 : S výjimkou klecí s ovládáním pro vytvoření rampy se ovládač STOP v kleci nesmí použít.
S těmi dětmi, tak ty by měli správně jezdit sami výtahem až od 10-ti let ...
Ač je tento případ smutný, tak s tím nejspíš nic nenaděláte. Jen by mě zajímalo jak může jít někdo se psem na vodítku, nechat ho venku a odjet výtahem ? To na něj jen tak zapomene ?

26.06.2009 14:37 - Pavel Bašta
Dobrý den,
v domě rodičů jsou nově zrekonstruované výtahy. Tyto výtahy nemají na rozdíl od předchozích tlačítko stop. Včera došlo k tomu, že náš soused nastoupil do výtahu, zmáčkl tlačítko a jejich něměcký ovčák zůstal na vodítku venku. Výtah se rozjel i s vodítkem ve dveřích a pes se udusil. Výtah se pak zastavil,ale to už pes visel ve vzduchu. Psa i souseda vyproštoval správce objektu. Chtěl bych se zeptat,zda takovéto chování výtahu, který navíc nemá tlačítko pro ruční zastavení je normální. Nevím, co by se stalo, kdyby třeba do výtahu nastoupilo malé dítě a šála by mu zůstala ve dveřích. Je to v pořádku, případně kam se obrátit se stížností na firmu, která výtahy realizovala?Děkuji předem za radu.

04.06.2009 20:32 - Pavel Tichý (Student - ZČU)
Dobrý den, mam dotaz na výtahové pohony. Jakto že pomaloběžný motor s permanentními magnety může fungovat bez převodovky a asynchroní motor je vždy spojen s převodovkou? Můžete mi to prosim Vás někdo vysvětlit?

02.06.2009 10:03 - Soptík
Dobrý den, při kolaudaci objektu po nás bylo požadováno ze strany HZS (hasiči) aby výtah, který je umístěn v chráněné únikové cestě typu "A" pensionu ( není požární ani evakuační ) byl vybaven nouzovým sjetím do stanice a otevřením dveří v případě výpadku el. energie. Prý je to na základě nové normy která od letošního roku platí. Prosím o vyjádření, děkuji

01.06.2009 10:58 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Milan Marek
Odpovědi na podobné otázky naleznete na našem serveru v sekci NORMY A PRÁVNÍ PŘEDPISY...


28.05.2009 20:42 - Milan Marek
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ve kterém zákoně se odkazuje na ČSN, která stanovuje pravidelné revizní prohlídky výtahů.
Předem děkuji,
Marek.

24.05.2009 13:56 - Patrik
Pro: Pavel Tichý
Pavle - student univerzity by si měl umět spočítat proudovou hodnotu jističe (jediné čím se jistič pro výtah liší od běžného je charakterisatika a ta není pro výpočet nutná), měsíční paušál pak zjistíš na webu příslušné distribuční společnosti.
Plochá lana - ano dají se použít pro převodový stroj, ale úsporu moc nepřinesou (výhodou je snad jen nižší hlučnost, životnost ještě není ověřena) váha kterou soustrojí "tahá" je zhruba stejná a lano se u výtahu po ničem "neodvaluje" (jako u auta) takže tření nemá na spotřebu vliv.
S měniči je to na potvoru složité:
varianta1 - se zpětnou vazbou (snímač otáček, tachodynamo a pod... + k tomu reakce na aktuální zatížení) - tam lze něco málo ušetřit.
varianta2- nejvívce používaná kvůli ceně - rampa měniče je nastavena "na tvrdo" (časově) a do motru se pere stále stejně nehledě na to kolik skutečně veze.

Nu řekněme ten běžne modernizovaný výtah má motor 3,5kW jede rychlostí 0,7 m/s při rozjezdu (ca 2-3 sec.) sebere 13-18A trasu jede tak 10A a při brždění jako při rozjezdu.
Spotřebu tedy musíš počítat na nějakou průměrnou denní dobu jízdy - čím více poejskařů v domě tím vyšší spotřeba ;) - třeba výtah je v "záběru" 2hod/den.

A úspora - tu vidím spíš v použité řídící logice výtahu -zejména u tvého příkladu dvojčat.


21.05.2009 20:00 - Havránek
Kluchová: a příště si necháte udělat rozvaděč...za rok vodítka...za rok elektroninstalaci...za rok protiváhu...atd atd Proč si neuděláte celkovou rekonstrukci výtahu? Vyjde Vám to levněji, než to takhle lepit...

21.05.2009 13:27 - Pavel Tichý (Studen - ZČU v Plzni)
Dobrý den,
mam další dotaz. Nesouvisí to přímo s úsporou energie, ale spíše peněz za pronajatí jističe.
Jaký by se měly použít jističe u těchto případů?:

-Jednorychlostní asynchronní motor se šnekovou převodovkou o příkonu 3,5 kW (bez fr. měniče)

-Dvourychlost asynchronní motor se šnekovou převodovkou o příkonu 5 kW (bez fr. měniče)

-Jednorychlostní asynchronní motor se šnekovou převodovkou o příkonu 5,5 kW (s fr. měniče)

-Dvourychlost asynchronní motor se šnekovou převodovkou o příkonu 9,5 kW (s fr. měniče)

Kdyby jste věděly kolik se platí za pronajatí jističů byl bych Vám moc vděčný.

Mockrát děkuju za každou radu.

21.05.2009 00:44 - Kluchová
Ještě jsem zapomněla napsat, že výtah je 22 let starý a kabina má vnitřní dvířka, tak jestli je opravdu akutní její výměna ? 
Děkuji za odpověď Kluchová

21.05.2009 00:26 - J. KLuchová
Dobrý den, bydlím v družstevním panelovém domě o 11 patrech. Před 2 roky se měnil motor výtahu a dávala nová lana. Kolik asi bude stát výměna kabiny ? Výtah je větší pro 6 osob, nosnos do 500kg. Děkuji za odpověď :-) Kluchová

15.05.2009 18:06 - Pavel Tichý (Studen - ZČU v Plzni)
Dobrý den,
jsme studetem Západočeské univerzity v Plzni a momentálně pracuju na bakalářské práci s tématem o "Energetické úspoře elektrické energie při modernizaci výtahů v Panelových domech". Teoretickou část mam již hotovou a teď řeším problematiku ohledně výpočtu.
Abych to rozvedl, tak mam analyzovat kolik energie v kWh uspořím po modernizaci výtahu ve typickém 12cti patrovém panelovém domě. Měl bych navrhnout nejefektivnější řešení výtahu co se úspory energie týče. Tuším jak tento problém řešit jenomže mi chybí dost údajů k samotnému výpočtu.

Zde vypíšu věci, o kterých se na webu nedají sehnat žádné informace. Na většině stránkách píší pouze stručný popis modernizací a technické údaje chybí.
Proto bych Vám byl vděčný kdyby jste se podělili se mnou se svíma zkušenostma.
Děkuju.

Všechny údaje se budou stahovat ke typickém 12cti patrovém panelovém domu se zdvihem 33m a strojovnou. Ten má dva výtahy např. TOV 250/0,63 a TOV 350/0,63 (snad tu nepíšu bludy :-)) Spíše bych modernizoval výtahy s protizávažím. Není potřeba silnější motor a o to přeci de co se úspory týče.:

-Příkony, přibližné účinnosti a rychlosti starých výtahů před modernizací (asi asynchronní motor se šnekovou převodovkou).
-Příkony, přibližné účinnosti a rychlosti nových výtahů při použití "asynchronní motor se šnekovou převodovkou"(nevíte jestli se dá použít i s plochými lany?).
-Příkony a přibližné účinnosti nových výtahů při použití "synchronního motoru s permanentníma magnety s plochými lany".
-úspora energie při použití frekvenčního měniče. (Vyčetl jsem že se uspoří cca 30% el.energie ale nepíšou jestli za každou jízdu nebo jak to myslí?!).
-Pokdu znáte nějaké hodnoty úspor energie při použití plochých lan oproti ocelových moc by jste mi pomohli.

A teké by mě zajímal váš názor. Co si myslíte, že je lepší si pořídit? Asynchronní motor se šnekovou převodovkou nebo synchronní motor s permanentními magnety co se úspory a ceny týče?

Termín odevzdání se mi urputně blíží, a proto bych byl rád za každou radu.

Předem mockrát děkuju.

Pavel Tichý

12.05.2009 00:39 - Kratochvil
Pro: Zdeněk Valenta - Vaněrka

Někdo ten výtah namontoval, ne? Ten by dokumentaci měl mít. Že nedá? Jo, jo, tak to dopadá, když některé firmy tvrdí, že všechno umí, jen aby výtah získaly do servisu. A pak se všichni diví ...

08.05.2009 08:04 - Bonys
Vaněrka: střelím od boku, ale tipuju to na snímače. Myslím vzdálenost mezi snímačem a magnetem na vodítku...

07.05.2009 22:13 - Valenta Zdeněk (Vaněrka)
Prosím o radu ,zda má někdo v údržbě hydraulický výtah s rozvaděčem NORMA Boloňa. Občas (cca 1x týdně) přejede ( o cca 20 cm ) stanici. Protože nemám žádnou dokumentaci ani kontakt na výrobce, nevím jak provést diagnostiku chyb na řídící desce SCHEDA 6782, případně o kontakt na výrobce .
Děkuji

Zdeněk Valenta servisní technik
Ústí nad Labem

06.05.2009 11:03 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Klára Štěpánová
Nemůžeme se vyjadřovat k placení či výši poplatků za výtah, které jste si pravděpodobně smluvně ujednala, jako nájemník, s majitelem domu. U společenství vlastníků (tedy více majitelů domu) bývá ale dohoda taková, že ti z nich, kteří bydlí v 1. patře (a nevyužívají výtah) neplatí poplatky za užívání (el. energie, servis apod.). Nutnost podílet se na modernizacích výtahu či dokonce jeho výměně je však u zařízení, které je součástí domu, takovou samozřejmostí, jako je samozřejmostí, že se všichni podílejí například na opravě střechy (kterou, když to úmyslně přeženeme, vlastně také potřebují zase jen ti v posledním patře).

05.05.2009 21:31 - Bonys
Klára: Takže máte zaplatit 5000 kč za rok za paušál za výtah? X cca 20 bytových jednotek = 100.000 kč dobrý kšeft pro paní majitelku....a to jsou peníze jen za výtah :-)
Nechte si ukázat servisní smlouvu s příslušnou servisní firmou.

05.05.2009 13:20 - Klára
Bydlím tu jen v podnájmu, majitelka nám předala vyúčtování a platba za výtah je tam vypočítána na plochu bytu, z čehož vyšlo 5 tisíc a to samé popelnice, žijeme tu 2 a platíme 2,5 tisíce a já myslela že se platí 500 ročně na osobu .. zdá se mi to prostě trošku divné .. Ale díky za odpověď ..

04.05.2009 21:55 - Bonys
Klára: těch 5 tisíc platíte jen Vy, nebo je to částka poměrně rozdělená na všechny partaje v domě? Kolik bytů je v domě?

04.05.2009 21:52 - Bonys
Klára: to záleží na domluvě s ostatními nájemníky, protože výtah je součást domu a tudíž je Vás všech. Měsíční provoz (paušál) sice pak platit nebudete, ale revize, opravy, výjezdy na pohotovost platit budete vždy (z výše popsaného důvodu)

04.05.2009 15:08 - Klára Štěpánová
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda musím platit jako nájemník bytu poplatek za užívání výtahu když bydlím v 1. patře a nikdy jsem ho nepoužila, firma která nám poslala vyúčtování chce cca 5000 za rok, což je neskutečně moc když jsme ho nikdy nepoužily. Děkuji mockrát za odpoveď! Hezký den

29.04.2009 11:04 - Kratochvil (SBD LIAZ)
Pro: revizní technik výtahů - 13.01.2009 09:30

Pokud se Vám úvahy o právní odpovědnosti při úrazech souvisejících s provozem výtahů zdají úsměvné, přečtěte si tento článek:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy-a-pravo/clanek.phtml?id=634850 
Věřím, že úsměv z Vaší tváře zmizí!

19.04.2009 10:04 - V.K. pro Liftboy
Díky za odpověď. Máte pravdu. Šlo o montáž zcela nového výtahu (á 1,5 mil.), z původního nezůstalo ani to pletivo. V šachtě je místo na šířku +10 a na délku +53 cm. Ono i prodloužení o 50 cm by bylo zajímavé. Co je ale nevýhodné, je šířka dveří, které mají rám jen 70 cm, ale při otevření jen 67 cm. Maminky s kočárky mají problém vjet, což u starého nebylo. Na tak malý výtah se nám zdá velikost poněkud nevýhodná v poměru k ceně.

18.04.2009 14:11 - Liftboy
Pokud máte klasickou panelákovou šachtu jako konstrukci s drátosklem/pletivem, tak Vámi uváděné rozměry jsou v pořádku. V případě použití bubnového výtahu, zabírá kabina maximální možný prostor šachty a má vnitřní rozměry kabiny 810x1250mm a to při nosnosti 320kg 4 osoby.
Jak uvádíte, nové výtahy by měli mít skutečně větší rozměry, ale v tomto případě se jedná o rekonstrukci a je tam dost podstatné omezení, a to velikost šachty a prostoru vyčleněného pro výtah. To bylo ovšem dáno snahou při stavně paneláků na všem ušetřit ... ale to je jiná kapitola.

18.04.2009 12:54 - Vadim Komárek
V 30 let starém 7.p. paneláku nám vyměnili (město) výtah za nový (r.2005). Vnitřní rozměry 800x1250, dveře 700. Je menší než starý, má větší nosnost 400 kg a 5 osob. Tolik dospělých tam ale nevejde. CE ES 1015. Původní šachta není plně využita. Údajně by ale nový výtah měl mít rozměry kabiny dle MMR větší. Je to prosím pravda?
Děkuji a přeji pěkný den.

17.04.2009 18:02 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Lucie Kovaříková
Majitel výtahu měl (ve Vašem případě nejpozději do 31.3.2006) objednat INSPEKČNÍ PROHLÍDKU. Závěr této prohlídky jasně stanovuje bezpečnostní rizika Vašeho výtahu i termín jejich odstranění. K posouzení stavu výtahu si můžete objednat mnoho subjektů (viz obsah našeho serveru), musíte však dle našeho názoru počítat s nutností úhrady vámi objednaných služeb.

17.04.2009 16:31 - Lucie Kovaříková
Dobrý den,náš 12-ti patrový panelák z šedesátých let má velmi starý a věčně nefungující výtah,člověk má až strach do něj nastoupi.Když jsem se zeptala našeho domovníka,jestli to ještě splňuje nějakou normu,jestli má vůbev platnou revizi,sdělil mi,že to má zajištěno ať se o to nestarám,že na nový výtah peníze nejsou a ani nebudou.Já vím,že je to jen otázka času,kdy se někomu něco stane.Lze k nám tady poslat nějakou nezávislou inspekci výtahu,nebo kontrolu?Prosím poraďte,jsem z Ostravy.Děkuji.

13.04.2009 17:03 - takyvýtahář
re :Pavel Vácha. Pokud má Váš výtah pět pater plus P+S tak je sedmipatrový a bude to minimálně 700 000kč.

12.04.2009 12:40 - Pavel Vácha
Děkuji za odpověď a chtěl jsem se ještě zeptat kdo by věděl kolik stojí nový výtah do 5 patrového panelového domu v případě, že by se ponechala stávající šachta a vyměnily se jenom ty skla za desky cetris.
Děkuji

12.04.2009 11:00 - Liftboy
Pavel Vácha - protože drátosklo není bezpečnostní prvek, v případě použití skla na opláštění lze použít bezpečnostní lepené sklo s atestem nebo další řešení je drátoskla odstranit a opláštění provést požárně odolnými deskami Cetris.
Možná si můžete myslet něco o těchto nařízeních a závadách, ale z vlastní zkušenosti vím, že prokopnout skrz drátosklo není až tak velký problém (podotýkám že nejsem vandal).

Jiří Bilak - možné je ledacos, zvláště jednalo-li se o stavbu, kde je dosti vlhkosti a výtah stál. Pokud je opravdu zrezlý píst, tak to nebude mít příznivé účinky na pístní kroužek a bude docházet k většímu úniku oleje z pístu. Podle mého názoru by se na to měl někdo podívat a takový výtah také při uvedení do provozu trošku pročistit a promazat.

12.04.2009 09:30 - Jiří Bilak (SPD)
Máme nový hydraulický výtah v domě (postavený je 3 měsíce), zatím mimo provoz a tudíž doposud nepoužívaný. Tento výtah máme převzít do společných částí domu. Investor je soukromá osoba, která stavěla byty v půdním prostoru a zřízení výtahu měla jako podmínku ve stavebním povolení. Je možné, aby u hydraulického (nového) výtahu byl zrezlý píst? Je to závada, která ovlivňuje chod výtahu? Existuje nějaká norma nebo předpis, podle kterého bychom mohli toto reklamovat, případně na koho bychom se mohli obrátit, nezávislý revizní technik ....?
Děkuji za odpověď
J.B

11.04.2009 16:34 - Pavel Vácha
Dobrý den, máme výtah z roku 1989 (5 pater) a po inspekční prohlídce budeme muset odstranit asi 23 závad a mezi nimi také opláštění. A tak jsem se chtěl zeptat proč jako opláštění výtahu nemůže být použito drátosklo a zda je možné ho vyměnit za jiné bezpečnostní sklo a jaká by byla cena.

01.04.2009 14:50 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
Dnes 1.4.2009 byl na internetu slavnostně ZAHÁJEN 8. VIRTUÁLNÍ VÝTAHÁŘSKÝ VELETRH 2009 - www.vytahy-veletrh.cz

27.03.2009 11:44 - Krsek
pro p. Kláru
nejspíše budete muset absolvovat hledací kolečko, jaký výtah určuje projektová dokumentace stavby? (projektant stavby mohl vybrat typ nevhodný pro venkovní použití), dále jaký typ výtahu je instalován? (dodavatel výtahu mohl instalovat výtah, který není vhodný pro venkovní prostory), případně se dopátrat důvodu, proč dodavatel výtahu minimálně neupozornil na nevhodnost zvoleného typu výtahu, osobně si myslím, že odpovědnot nesou oba subjekty.

27.03.2009 08:01 - Klára Katzová (soukr. osoba)
Vlastníkem domu je město a nadzemních podlaží máme v domě 6. Výtah nejspíše nešel jinak umístnit, ale mohli ho obezdít a zastřešit.

26.03.2009 12:55 - takyvýtahář
Hydraulický výtah je nejvic hlučný v prostoru strojovny,tam kde je přepouštěcí ventil.Nechat namontovat takovou to Itálii ven nebylo nejmoudřejší.Protože jste nenapsala kdo je vlastníkem vašeho domu,těžko radit.Faktem je že domy do pěti nadzemních pater výtah mít nemusí.

26.03.2009 12:06 - Klára Katzová (soukr. osoba)
Dobrý den, bydlíme v 5. patře, v nástavbě nad původně 4-patrovým domem. U domu byl s nástavbou vybudován i venkovní výtah. Ten ovšem stojí zhruba od října. Máme totiž v domě jednu paní, která si stále stežuje na hlučnost hydraulického výtahu. Takže vždy přijede správcovská firma s hygieniky, změří hlučnost, zjistí že je vše v normě a dají dotýčné podepsat, že byla stížnost přezkoumána. Posledně ale nepodepsala, s tím, že chce počkat dokud nebude zima, protože pak je výtah nejvíce slyšet (máme plastová okna!), mám výtah také vedle oken a jedná se o běžný hluk, na který si člověk zvykne a nevnímá ho. Od té doby nejezdí a správci nám na dveře výtahu nalepili dopis, že dle výrobce je výtah určen na vnitřní použití, nesmí se používat, když teplota klesne pod 5°C a že nemají kapacity k tomu, aby jezdili stále opravovat výtah.
Takže mi prosím poraďte na koho se obrátit? Buď bude MČ Pha 4 platit správce domu, nebo ty peníze může vzít a výtah obestavit a zastřešit ( je obestavěn pouze v přízemí). Kdo je co povinnen, koho urgovat?
Děkuji za laskavost.

19.03.2009 12:20 - Pavel Pavel
Dobrý den,
chci poptat několik firem ohledně inspekční prohlídky výtahu. Poradíte mi někdo, co vše uvést do poptávky, aby mi firmy mohli poslat kompletní nabídky. Děkuji

18.03.2009 16:20 - Krsek
pro p. Korce:
pane Korec, nemůže být Vámi zmiňovaný bod číslo 7, částečné ohrazení šachty myšlen, ohrazení šachty pletivem, kdy pohybující části výtahu jsou blíže než požadovaných 120mm, ohrazení šachty musí být dle ČSN plnostěné, nemůže toto souviset?
Píšete, že horní prostor šachty je 3m, to je opravdu nedostatečný bezpečnostní prostor, který nezajišťuje jeden metr volného prostoru nad klecí při přejezdu klece nahoru, závažím na dosedy.
Pro znalé je dle čísla Inspekční zprávy jméno Inspekčního orgánu jasné, ale nepřísluší mi ho zvěřejňovat, zvlášť, kdy není možná reakce tohoto subjektu.

13.03.2009 08:37 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: p.Korec
Važený pane Korec, přečetl jsem si svůj příspěvek ještě jednou a žádnou výhružku jsem v něm neobjevil. Také mi nepřipadá nic zvláštního na tom, že jako zástupce provozovatele národního výtahářského serveru žádám o nejaké podložení vašeho velmi závažného obvinění inspekčních orgánů, které jste na něm veřejně učinil. Takto napsaný příspěvek totiž napadá činnost všech seriózních firem.
Expertizu českého právního prostředí rozhodně nezpracovávali žádní studenti. Také nebyla objednána naším serverem, ale tuším členy asociace ČSVT, která sdružovala nejednu výtahařskou společnost zvučného jména. Nepochopil jsem vaše porovnání expertizy s poplašnou zprávou.
Po opětovném přečtení vašeho příspěvku, hanícího zkrátka vše, bohužel i nadále nevím jaké argumenty (a na co) jste očekával.

11.03.2009 23:54 - Kamil Korec
Pro:p.Přeučila
Inspekční prohlídka=podvod? Pane Přeučil to je otázka.
Že Vám studenti prvního ročníku právnické fakulty v Olomouci našli tenhle zákon č. 140/1961 SB., $223 a 224 nic moc lepši je $ 250 tohoto zákona.Pane Přeučil jestli vytisknu a umístím Vaši reakci do výtahů,že muže dojit k poškození zdraví a ubližení na zdraví tak bych se vystavil ? 
Šíření poplašné zprávy podle $ 199 trestního zákona je trestný čin ,jehož se dopustí pachatel ,který úmyslně způsobi " nebezpečí vážného znepokojení alespoň časti obyvatelstva nějakého místa tím ,že rozšiřuje poplašnou zprávu ,která je nepravdivá"
Mám před sebou vypracovaný propočet bytového družstva na 3069856 kč na dva výtahy bez úroku.Jedná se o 8 pater.
ČEKAL JSEM ARGUMENTY NE VÝHRUŽKY

11.03.2009 10:07 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: p.Korec
Váš příspěvek si určitě zaslouží odpověď, zvláště za situace, kdy se (na rozdíl od nekterých návštěvníků) alespoň podepíšete. Jeho tendenčnost je dle mého osobního názoru ale neúnosná. Tedy náš (laický) názor v bodech:

1. Pokud vás VÁMI! vybraný inspekční orgán podvedl, jedná se o závažný čin, který si zaslouží VAŠE! odpovídající řešení. Událost vás však určitě neopravňuje k takto všeobecně formulovanému příspěvku ve stylu "celé to je to podvod - nikomu nevěřte". Možná by důvěryhodnosti vašeho závažného veřejného obvinění pomohlo zveřejnění názvu inspekčního orgánu i vašeho subjektu, u kterého by jste si (možná i soudně) musel obhájit své vážné obvinění.

3. Nevím, kterou zemi se starými výtahy jste myslel. Pravdou je, že některé historické výtahy v zahraničí mají vyjímku, ale stav, kdy naprostá většina výtahů v zemi o několik desítek let přesluhuje svou životnost (a NIKDO s tím nic nedělá) v mnoha civilizovaných zemích určitě nenajdete.

2. Vaše výpočty nákladů na výtah jsou opravdu DRAMATICKÉ, ale běžný výtah do běžného domu se svou cenou blíží spíše ceně 500.000,-Kč (což je o téměř 70% méně, než uvádíte!).

3. Odpovědnost za škodu byla na tomto fóru probírána několikráte, naposledy v lednu tohoto roku. Dovoluji si citovat z našeho příspěvku 19.1.2009: Právní expertiza s názvem "Odpovědnost za škodu v případech škodné události související s provozováním a servisem výtahů" autorizovaná Právnickou fakultou Palackého university v Olomouci je věc existující a její závěr je jednoznačný: TEN, KDO TRPÍ STAV, KTERÝ JE V ROZPORU S USTANOVENÍMI ČESKÝCH TECHNICKÝCH NOREM, SI NEPOČÍNÁ TAK, ABY PŘEDCHÁZEL ŠKODÁM. Náhradou škody však nemusí škodná událost zcela skončit v případě, že dojde k poškození zdraví. Podle již zmíněné právní expertizy může být hodnocena i jako trestný čin ublížení na zdraví podle § 223 a 224 trestního zákona č. 140/1961 Sb., v platném znění.

4. Pokud s výše uvedeným nesouhlasíte, odpovíme řešením, ke kterému váš příspěvek viditelně nabádá: S výtahem nedělejte NIC - normy jsou přece JEN doporučující, ne?

09.03.2009 23:06 - Kamil Korec
Inspekční prohlídka = podvod ? 
Ten kdo provedl inspekční prohlídku výtahů dle normy ČSN 27 4007 v našem bytovém domě,tak v příloze inspekční zprávy uvádí 23 provozních rizik s vysokou úrovní.Se střední úrovní 9x a s nízkou 6x.
Podle normy ČSN EN 81-80.Pod číslem 76 - materiál klecových dveří ,úroveň rizika střední-nahradit nevyhovující dřevěné klecové dveře. Nikdy v našem výtahů nebyly dřevěné klecové dveře!
Další bod lži zprávy. Číslo 7 úroveň rizika-vysoká-částečné ohrazení šachty s příliš nízkým ohrazením.Od uvedení výtahů do provozu je ohraničení šachty celistvé od sklepa až po střechu!!!! A můžem pokračovat.Číslo 14 úroveň rizika -vysoká. Nedostatečné bezpečnostní prostory v horní časti šachty a v prohlubni. Bezpečnostní prostor 3 m v horní části a v prohlubní 1,60. A je tam těch chyb podstatně víc než jsem uvedl.
Ikdyž jsou technické normy ze zákona nezávazné. Tedy velice výhodné pro asociace výrobce výtahů? V závěru inspekční zprávy se dozvíme ,že rizika s vysokou úrovni provést do 5 let od data provedení. Inspekční orgán u výtahu pravděpodobně ani nebyl a ODHAD provedl plošne za ÚHRADU. Zde by bylo vhodné se zamyslet nad tím,že manipulaci některých zainteresovaných lidi. Se tisíce majitelů bytu s výtahy zadlužilo a dnes platí vysoké úroky za něco co ve většině případu mohlo počkat a na výměnu výtahu si našetřit ve fondu oprav.
Určitě by výtahy za 5 let hromadně nespadly.Při pravidelné údržbě by spolehlivě sloužily jak jinde v Evropě.
V normě ČSN EN 81-80 najdeme poznámku. Délka časové lhůty záleži na národním rozhodnutí,např. krátka časová lhůta do 5 let,střední časová lhůta do deseti let. Nikde jsem nenašel žádné národní rozhodnutí.
U výtahů uvedených do provozu před 1.10.1999 nestanoví žádny právní předpis konkrétní povinnosti k jejich úpravě podle norem EU.To se dočtem na stránkach MINISTERSTVA PRO MISTNÍ ROZVOJ.
Při ceně výtahu 1 500 000 může úrok přesáhnout i třetinu ceny 500000 základní částky.Průměrná částka na jeden byt činí v průměru 83000kč.
Pro úplnost uvádím evidenční číslo inspekční zprávy 614/70/05/BT/IZ/L.
Takové inspekční zprávy byly za vaše peníze vypracovány a jsou na družstvu anebo u důvěrníku . Mnohdy se na různých internetových stránkách dočteme o výhružkách $415 občanského zákoníku č.40/1964 SB.,Odpovědnost za škodu.Jenže celý zakon zní odpovědnost za škodu a za bezdůvodné obohacení.
S pozdravem Kamil Korec.

09.03.2009 08:46 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: František C.
Přehled změn výtahů, před jejichž realizací je potřebné kontaktovat stavební úřady za účelem vydání stavebního povolení nebo ohlášení stavby naleznete zde na serveru v sekci ČLÁNKY NA TÉMA VÝTAHY / článek KDY JE POTŘEBA STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO PROVÁDĚNÍ ZMĚN VÝTAHŮ.

05.03.2009 13:10 - František C.
Při výměne celého výtahu (klece, vodítek, pohonného mechanizmu, dveří) a zachování velikosti šachty se musí žádat u stavebního úřadu povolení nebo ohlášení? Děkuji František C.

21.02.2009 13:10 - bon
ADAMEC: přesný termín určený EU není, násilím vypnout Váš výtah také nelze (pokud není v katastrofálním stavu) ale musí se pod to někdo podepsat a ručit pak za jeho bezpečnost. Např. předseda vlastníků. Ale to je v případě, kdy už se revizák pod Váš výtah nepodepíše...

21.02.2009 08:59 - bon
FILUSZOVÁ MICHAELA: Pokud se na schůzi s dalšími vlastníky domluvíte, tak výtahář Vám ve Vašem patře výtah zablokuje a Vy nebudete platit provozní náklady za výtah. Náklady za opravy, revize ale platit budete, protože výtah je součástí domu...jako např. střecha. Co se týče toho měsíčního paušálu 1300KČ tak tomu s prominutím nevěřím... hezký den

20.02.2009 15:19 - Filuszová Michaela
Dobrý den,
můžu se zeptat, zda existuje nějaký předpis či norma na to, od kterého nadzemního podlaží musí vlatníci bytu platit za výtah? Bydlím v 2. nadzemním podlaží (pod námi je už jen přízemí) a správcovská firma po mě chce platit 215 kč měsíčně za výtah. Výtah nebudu v žádném případě používat (je to pomalejší než po schodech) a tak by mě zajímalo, zda mám právo za výtah neplatit ? Na výtah je celkem 8 bytů (macimálně ve 3. nadzemním podlaží), takže ceny za výtah jsou dosti velké (př. u některých bytů až 1300 kč měcíčně za výtah).
děkuji za odpověď

19.02.2009 16:30 - Adamec
Dobrý den.Jsem vozíčkář a bydlím v panelovém domě(8pater).Náš výtah byl uveden do provozu 1989.Podle norem EU náš výtah zcela nevyhovuje.Letos by měla u proběhnout inspekce výtahu.Rád bych se zeptal,jestli je udán v normách EU termín do kdy musí být opraven a nebo vyměněn.Je možné,že bude výtah inspekcí vypnut?

18.02.2009 23:20 - vytahar
pro Lucie Šefrhansová
Ano musi byt spojeni na vyprostovaci sluzbu a odpovednost je na SVJ ,ktere podepisuje protokol o zjistenych nebezpeci ,ktera je nedilnou soucasti protokolu o odborne zkousce vytahu a samozrejmne i protokol z inspekcni prohlidky.Timto podpisem potvrzuje ze je obeznamen se skutecnostma na danem vytahu.

18.02.2009 21:19 - Lucie Šefrhansová
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem členkou výboru Společenství vlastníků nových bytů v Plzni, řešíme otázku zapojení alarmu - telefonu přes GSM bránu. Existuje norma či zákon, že toto zařízení musí být ve výtahu? Jaký je postih,když tam není? Smí se bez této služby výtah používat? Kdo za výtah a jeho bezpečnost zodpovídá - výrobce,servis či SVJ. Správce našich domů nám uvedl, že v případě uvíznutí člověka ve výtahu,který se nedovolá pomoci - jestliže GSM brána není aktivována - je viníkem výbor SVJ? Zdá se mi todivné a proto prosím o radu.Děkuji. Šefrhansová

03.02.2009 19:53 - Pavel
Dekuji za odpoved ,ale ja jsem myslel ze pokud se vymeni vytah jako takovy a zustanou jenom voditka tak se to musi brat jako novy vytah a to znamena ze se musi vydat prohlaseni o shode a zkousku provede autorizivana osoba (AO) .Mrknul jsem do normy CSN 274011 a opravdu tam je zmena 2008 Z1.Jednalo se me jak rozpoznat vytah po podstatnych zmenach a vytah s oznacenim CE.

03.02.2009 09:05 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Pavel
Dle našich informací pokud na výtahu v rámci provedené změny budou odstraněna všechna rizika (výtah naplňí požadavky ČSN EN 81-1/2: 1999) je po provedené změně provedena zkouška a ověření shody namontovaného výtahu inspektorem IO (Inspekčního orgánu) a je také vydán CERTIFIKÁT. Takovýto výtah pak od data provedení tohoto ověření shody může být, dle našeho názoru, považován za "nový".

01.02.2009 20:52 - takyvýtahář
Su trubka ale nevím co to znamená certifikovat výtah.? :-((

30.01.2009 22:40 - Pavel
Dobry vecer chtel jsem se zeptat kdy se vytah musi certifikovat ve stavajici budove.Slysel jsem ,ze pokud se meni vsechny komponenty a zustanou jen voditka tak uz je to jako novy vytah.Je to pravda?

29.01.2009 16:08 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
Právě byla dokončena kompletní přestavba sekce NORMY, která nese nově i výstižnější název NORMY A PRÁVNÍ PŘEDPISY . Sekce byla mimo jiné rozšířena o kompletní seznam norem pro obor výtahy (včetně odkazů na detailní údaje) a seznam právních přepisů vztahujících se k oboru (včetné odkazů na plné znění). Přidána byla také zcela nová sekce VZDĚLÁVÁNÍ VÝTAHÁŘŮ (zrojem je UVP).

28.01.2009 17:34 - XMAN
P.Přeučil nevšíméjte si narážek revizáků,melou o "omáčce" a neumí rozházet pitomé magnety.Kritizují lidi co nesdílí jejich názor a sami zastávají to,co někde slyšeli.

27.01.2009 15:15 - RTV
Ámen

27.01.2009 10:00 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: anonym
Zařekl jsem se, že již nebudu podporovat tento způsob komunikace, ale dle mého názoru si váš "odborný" příspěvek ještě jednu odpověď zaslouží. Ne kvůli vám, ale kvůli návštěvníkům, kteří si na tuto naši "seriózní" diskusi budou chtít udělat svůj názor.

- UVP (UNIE VÝTAHOVÉHO PRŮMYSLU ČR) je dobrovolným sdružením hezké řádky opravdu prestižních českých i zahraničních firem a byla založena jako jediný reprezentativní zástupce výtahového průmyslu ČR. Tedy ať ještě upřesním UVP byla založena právě těmi asociacemi o kterých se zmiňujete jako o "všelijakých asociacích a rádoby spolcích". V ČR byly pouze dvě ČAVV a ČSVT a nyní vystupují již jen jako UVP. Pokud tedy chcete hodnotit něčí práci, bylo by dobré si zjistit alespoň o koho jde (ještě lépe pak co pro náš obor SKUTEČNĚ dělají).

- Souhlasím, že ideální by bylo řešit povinnosti majitele výtahu zákonem, ale myslím, že například cesta směrem "vykonávejte si se svým majetkem co chcete, ale neste za své jednání PLNOU odpovědnost" také není úplně špatná. Časté informace o tom, že v USA někdo vysoudí na majiteli obchodu velkou částku peněz za to, že při nakupování uklouzl na vytřené a NEOZNAČENÉ podlaze jeho obchodu, možná vypadá úsměvně, ale i to je jedno z možných řešení. Pokud tedy čeští právníci ve své expertize českého právního prostředí tvrdí, že POKUD MAJITEL VÝTAHU V ČR NEDODRŽUJE NORMY, NEPŘEDCHÁZÍ ŠKODÁM A MŮŽE BÝT OBVINĚN AŽ Z TRESTNÉHO ČINU (doufám, že se dočkám opět kritiky za troufalé zjednodušování problematiky), beru to jako fakt a opravdu bych si nedovolil o tom psát, jako o "oblbování zde přítomných".

- Děkuji také za vyjasnění v úvodu vašeho příspěvku. Dovoluji si však namítat, že jsem vám vyčítal urážky, nikoliv nadávky (zmíněné až dále v mém příspěvku jako příklad nesmyslnosti vedení této diskuse). Vaše výlevy typu "božsky žvaníte" zkrátka takto hodnotit musím.

Závěrem si dovolím zhodnotit, že naše diskuse nepřinesla čtenářům zhola nic a dovolím si brát naši komunikaci za ukončenou.

26.01.2009 21:48 - Tomáš Mitrega (RPE)
Vážení já se výtahařinou živím jen chvíli takže do vašich diskuzí néjsem z hlediska znalostí zákona oprávněn zasahovat ovšem mám pocit,že pan Přeučil pro nás méně znalé dělá co je v jeho silách aby poraďil a určitě to nemyslí špatně.Myslím,že jeho práci by jsme měli spíše ocenit než jí kritizovat.

26.01.2009 17:35 - pro p.Přeučila
Pane Přeučil nevím kde jste našel nadávku v příspěvku,to pro ujasnění .Jestliže je něco proti
vašemu názoru je nadávka??Ti odborníci co sledují zájem určité skupiny lidí budou analizovat přesně to co píšete a v mnohých případech propagujete i Vy totéž,takže....Logické.
Logické je pro Vás tento výklad a pro mě výklad opačný.Opakuji,že výtahy se revidují,kontrolují a servisují dle norem z doby výstavby.Také snad naprosto logické.Rizika jsou také logické,ale dokud nebude v předpisech,zákonech jasně formulovaná povinnost,potom doporučení nemůže být nástrojem k trestu,sankcím.Neslyšel jsem jediného soudce rozhodovat na základě doporučení,pouze nařízení,či nerespektování předpisů povinných.Rizika na výtazích jsou formulovaná v nezávazném předpisu,jednoduše řečeno kuchařce organizací ,které se touto činností živí.Jediný příklad jste neuvedl o soudním procesu a trestu pro majitele výtahu,ale 1000x řečené se stává zákonem.Dnes se stává s 5-10 let pomalu zákon.Já jsem nenapsal jedinou větu ,že jsem proti modernizacím,ale proti oblbování zde přítomných.Když tady vidím i triskní práci všelijakých asociací a rádoby spolků ,nemám příliš dobré mínění.Objevy a výklady jako by objevili Ameriku,ale proč ne,v dnešní době ,každý se nějak živí bez práce,tlacháním.UVP je pro mě příkladem,opravdu toliko vědecké práce.

26.01.2009 15:49 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
"Děkuji" za urážky. Již několikráte nám bylo členy serveru i zástupci unie "vyčítáno" provozování veřejného fóra, kde se mohou objevit i příspěvky bez jakéhokoliv seriózního podkladu. Tuto část našeho serveru jsme obhajovali právě z důvodu možnosti i tyto příspěvky konzultovat.

Níže uvedená komunikace však svědčí spíše o skutečnosti, že provozovat takovouto stránku již v současné době opravdu postrádá smysl. Pokud nám totiž někdo má zájem nadávat, může to uskutečnit prostřednictvím e-mailu či telefonu a ne na stránce, kterou navštěvují spíše návštěvníci se zájmem o informace.

K projednávané problematice mohu již sdělit pouze to, že nejsem odborník na právo ČR, níže uvedenou právní expertizu, připravenou odborníky, jsem četl a přijde mi logická. Dle mého názoru expertiza ani mé zjednodušené pojetí v příspěvcích nijak nevylučují skutečnost, že pokud si někdo úraz zapříčiní svým zaviněním, bude trestní oznámení zamítnuto. Policie však má povinnost jakékoliv trestní oznámení prošetřit.

25.01.2009 20:38 - Parní válec Josef
Pan Přeučil by se ručičkama neužívil ...jeho neposlouchaj :-))

25.01.2009 13:24 - pro p.Přeučila
Váš jednoduchý a triviální výklad je opravdu úžasný,omáčka.
Na konci je právě krásné ukončení příspěvku ........,ale výsledek vašeho božského žvanění nikde,já se ptal na konkrétní případ ne kuchařku,a ještě je otázka zda soud rozhodne,nezapoměl jste při svém užasném výkladu na nepřijetí od policie.Je vidět ,že asi jste velmi aktivní,proč?,odpovídat nemusíte neboť na fráze nejsem zvědav
Jestli jste nervozní protože nevíte kdo jsem,potom si hlavu nelamte,já Vás také neznám i kdyby jste napsal Opička nebo jiné jméno.
Pro maličkost se podívejte na rozhodnutí soudu u neštěstí tramvaje v Ostravě,bez komentáře.
Určitě trať zabezpečena dle nej,nej,minimálně 21.století a viník?? :-)Ale jinak dobrý,něčím se živit asi musíte.

21.01.2009 14:26 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: Rtv
Abych pravdu řekl vcelku nerad si veřejně dopisuji s anonymem. Cítím se být stále v nevýhodě, protože anonym nerozdíl ode mne nemusí nijak vážit svá slova a napsat tak může vlastně cokoliv.

Váš příspěvek je rozsáhlý, ale vcelku mi uniká význam či cíl. Pokud stále rozebíráme právní odpovědnost, myslim, že na tom není opravdu nic složitého. Odborná osoba na základě norem majiteli výtahu PÍSEMNĚ SDĚLÍ, že jeho výtah má bezpečnostní rizika a DOPORUČÍ např. doplnění kabinových dveří. Na zakladě stejných norem mu DOPORUČÍ do kdy je má doplnit, aby jeho výtah toto bezpečnostní riziko neměl. Plně souhlasím s vámi, že je dále již jen na majiteli, jak se rozhodne s těmito DOPORUČENÍMI naložit. V případě, že v budoucnu výtah někomu poškodí zraví nebo dokonce usmrtí osobu právě díky absenci kabinových dveří, je poškozeným (pozůstalými) podáno trestní oznámení na majitele tohoto výtahu. Pakliže se prokáže, že byl informován o tom, že je jeho výtah nebezpečný (a to se prokáže díky písemnému zápisu odborné osoby - viz výše) a nic s tím neudělal je toto klasifikováno jako trestný čin ublížení na zdraví podle § 223 a 224 trestního zákona č. 140/1961 Sb., v platném znění. Na způsobu řešení také nevidím nic složitého, v katastru zjistím majitele výtahu, u Policie ČR na něj podám trestní oznámení, policie vyšetří, soud rozhodne...

Další případnou komunikaci navrhuji již prostřednictvím e-mailu.

21.01.2009 10:22 - Casanova
Zaslechl jsem, že tlačítko STOP zakázala v normách EU kvuli častému znásilňování žen. :)

20.01.2009 19:25 - S. Prágr
Pro klas:
To co píšete mě v podstatě také napadlo. Akorát jsem si říkal, kdyby se mi tam třeba chytla šála, tak mě to vcucne a já to ani nemohu zastavit. Myslím, že talčítko STOP by určitě uplatnění našlo. Přesto díky za Váš názor.

20.01.2009 18:09 - Klas
pro S.Prágr:

V bytovce je výtah určený pro přepravu OSOB..že vám uteče pes i s vodítkem je Váš problém, za to výtah nemůže. Jako správně nesmí jezdit výtahem dítě..tuším pod deset let věku. Takže Vy máte zodpovědnost za psa...rodič za dítě. Výtah za tyhle kuriozní případy opravdu nemůže...a že není v kabině STOP tlačítko je normální...Při správném používání a chování v kabině není totiž potřeba.

20.01.2009 13:52 - RtV
Pro p.Přeučila
Já jsem nenapsal.že výtahy nejsou v souladu s platnými normami,a platné normy jsou normy z doby výstavby.Takže jestliže jsou s těmito v dobrém technickém stavu potom se šetří skutečná přičinná událost.Tady je přesně vidět,jak lze vytvářet dojem,že vše co je staré je na výměnu a v termínu .Toto není pravda.Nenapsal jsem ,že jsem proti modernizacím a výměnám,ale je opravdu nutné přihlédnout ke stavu a trestní zodpovědnost??O té bych sakra polemizoval.Uveďte jeden příklad,kdy byl někdo odsouzen po odborné prohlídce ,která jasně zněla,že technický stav byl v pořádku dle norem z doby výstavby a soud odsoudil za to,že nebyl uveden do provozu dle norem stávajících.Snad se především šetší příčina urazu a tady jsem přesvědčen ,že 99%/+- nějaké procento/,že vina je na uživateli.
Navíc složitost je v panelových domech ještě i v tom pod jaký orgán patří v našem státě plném bordelu??Pod šetření IBP???Nevím,tady nemíním polemizovat,ale není-li uraz pracovníka ,ale uživatele nájemníka tak pod které orgány??Již vubec vyřešeno??Možná ano,ale nejsem si jist.V podnicích,závodech je ještě možné provést dle dalších předpisů nápravá opatření a i možné sankce,ale v domech??nevím??Nedávám patent na rozum,ale nelíbí se mi jak vehementně se tu snaží všichni termíny udávat za závazná.Navíc analíza právnické fakulty není rozhodnutí soudu,nebo snad udává noty soudu jak soudit??To snad ne?V e vaší větě je jedno větné spojení-související s provozováním a servisem,jestliže vyloučíme eventuelně servisování,potom zustává provozování a tam je právě často problém.
Příklady zmačknutých lidí od kloa,skříně atd.Tady je sice problém,že dveře nejsou,ale provozování také není v souladu.takže soudní rozhodnutí musí být v logice věci,což s Vámi vubec nepolemizuji,že soud muže rozhodnout často i proti logice věci.Myslím tak jak v prospěch i neprospěch uživatele,abych se nestavěl jen na jednu stranu.

19.01.2009 19:37 - takyvýtahář
Skrytá vada? Obávám se že tomuto nelze zabránit technickými prostředky,ale pouze zvýšenou pozorností.

19.01.2009 19:00 - S. Prágr
Dobrý den, stal se nám takový případ v úplně novém výtahu Otis Gen2. Šli jsme s pejskem na vycházku, byl na vodítku, které se natáhne na 5m. Přítelkyně vedla pejska, vešla do výtahu a pejsek zůstal venku, zmáčkla tlačítko do přízemí a nevšimla si, že pejsek stojí venku. Dveře výtahu se zavřeli a výtah se rozjel z 4.NP do přízemí. Já si toho naštěstí všiml a pejska z vodítka odpojil. Hned poté zmizel konec vodítka ve výtahové šachtě. Výtah nemá tlačítko stop, takže nelze zastavit. Přítelkyně sjela až do přízemí. Vše dopadlo naštěstí dobře, zejména z důvodu, že jsem byl u toho a vodítko bylo dlouhé. Mít krátké tak se asi pejsek uškrtil. Zajímalo by mne zda může jít o skrytou vadu výtahu, neboť má jištění pouze fotobuňkou asi v úrovni 50 cm od země a hlavně nemá tlačítko STOP, které by výtah zastavilo. Měl jsem dojem, že u takto moderního výtahu se nic podobného stát nemůže. Děkuji za odpověď.

19.01.2009 11:48 - Výtahy Server (Tomáš Přeučil)
PRO: revizní technik výtahů
Je pravdou, že normy jsou doporučující, nerozumím však vaší větě: Diskuse o právní zodpovědnosti při urazech jsou úsměvné a vašim dalším tvrzením. Právní expertiza s názvem "Odpovědnost za škodu v případech škodné události související s provozováním a servisem výtahů" autorizovaná Právnickou fakultou Palackého university v Olomouci je věc existující a její závěr je jednoznačný: TEN, KDO TRPÍ STAV, KTERÝ JE V ROZPORU S USTANOVENÍMI ČESKÝCH TECHNICKÝCH NOREM, SI NEPOČÍNÁ TAK, ABY PŘEDCHÁZEL ŠKODÁM. Náhradou škody však nemusí škodná událost zcela skončit v případě, že dojde k poškození zdraví. Podle již zmíněné právní expertizy může být hodnocena i jako trestný čin ublížení na zdraví podle § 223 a 224 trestního zákona č. 140/1961 Sb., v platném znění.

Pokud Váš příspěvek měl kritizovat firmy, které pod (svým!) vyhrožováním s EU prodávají svá nesmyslná řešení lze s vámi částečně souhlasit, ale tvrdit někomu, že např. k bezpečnému provozu 50 let starého výtahu dostačuje sem-tam něco vyměnit, prostě pravdou být nemůže. Dříve zkrátka například auta neměla pásy a výtahy kabinové dveře. Dnes už je mají. Můžete namítnout, že starým vozům nikdo normou nenutí doinstalovat si pásy, ale kolik potkáváte v běžném provozu takových aut? Výtahů bez kabinových dveří v provozu však u nás jezdí velice, velice mnoho...

14.01.2009 09:25 - xmen
pánové máte pravdu,ovšem my jako montéři komponenty vhodné pro ten či onen výtah nenavrhujeme,takže na téma kvality můžeme jen polemizovat a nikoliv jí ovlivnit.

13.01.2009 09:30 - revizní technik výtahů
Dobrý den,čtu tady příspěvky a jen poznámku.
Inspekční zkoušky doporučují provést modernizaci a tím snížit rizika dle ,,kuchařky" EU.Nechci příliš rozvádět,ale základem je ,že vše je v rovině doporučení a ne příkazu.
Proto termíny jako 5 let,10 let atd.je pouze doporučení a tak vždy je pouze na zvážení,zda provést rekonstrukci,modernizaci atd.Samozřejmě firmy budou prosazovat a někdy tlačí na zákazníka způsobem ne zrovna férovým.Diskuse o právní zodpovědnosti při urazech jsou úsměvné.Je-li výtah v dobrém nebo uspokojivém stavu dle norem z doby výstavby,potom žádný postih nehrozí,ale zkoumá se skutečná příčina úrazu a ne zda v kabině byli a nebo nebyli dveře,apod.Vubec nejsem proti modernizaci,rekonstrukci ,ale musí vycházet jen a jen dle možností zákazníka a samozřejmě opotřebení výtahu.Takže jakékoliv termíny jsou jen a jen doporučením.Uvedl bych to na příkladu auta,také doporučuji vyměnit auto z roku 1990 za auto nové,ale každý váží zda je schopen si ho koupit a co mu na to hlásí peněženka.Je obvyklé,že mnoho výtahů se mění po 20 letech ,když na to mají a nebo je výtah prioritou,někde však určitě nebudou vyměněny ani za 10 let výtahy starší 40 let,jestliže priorita domu je silnější.takže je dobré velmi a velmi vážit a ne se nechat tlačit výrobci výtahů a nebo společnostmi provádějící výměny výtahů ke zdi.Spíše bych zvažoval proč výtah je ve špatném technickém stavu,zda skladba nájemníků je hrůzná a nebo servisní firma je žalostně špatná a jen pomáhá výtahu k nejhoršímu.Výtah je pro mnohé pouze dopravním prostředkem a když jezdí,tak je dobře,tento pohled je však velmi krátkozraký a je nutné sledovat přístup firem k prevenci,neboť z maličkostí vznikají následky ,které vedou právě k rychlému opotřebení a potom hurá stejně za výměnou celé technologie.

12.01.2009 17:29 - Liftboy
Možná né ani tak BD, ale převážně stavební firmy. Zadá poptávku, samozřejmě to vyhraje nejnižší cena (popř. kamarád), stavba se zkolauduje, předá a ty se pak zákazníku starej. Že platíš vysokej paušál, výtah nejezdí, někdy se i na novém "kvalitně" namontovaném kousku najde pár závad a nedodělků ... ale vyhrála nejnižší cena. Aneb:
Nikdy není dost času na to, aby se to udělalo dobře.
Ale vždycky je dost času na to, aby se to udělalo znovu.

12.01.2009 15:31 - takyvýtahář
pro:Jan Valhavý-To je sice pravda ale když kupříkladu bytové družstvo se rozhodne-je dotlačeno k rekonstrukci výtahu,zadá poptávku,a skoro jistě vyhraje ten kdo slíbí víc za míň peněz.Vcelku logické.Ale vyhrála firma která výtah poskládá z komponentů které jsou kvalitní úměrně k ceně.Ale kdo to má předat tomu představenstvu BD,že výtah sem tam i pojede když se tohle přihne,tamto narovná?A že zrovna teď ten kousek náhradního dílu není ale všechno ostatní máme.Těžké rozhodování.

12.01.2009 09:38 - Jan Valhavý
Čtu vaše názory a nemohu se zbavit pocitu, že na problém nahlížíte zbytečně složitě. Na tomto serveru se občas některé věci přirovnávají k autům. Tak tedy, pokud si chci koupit nový vůz, jsem z Brna a vím, že nejbližší značkový servis (který prostě vzhledem k záruce MUSÍM navševovat) je v Aši, myšlenku zapudím a koupím si automobil jiné značky se servisem v místě. Pokud tak neudělám, nebudu se rozhodně rozčilovat, že výrobce řádně neproškolil mého souseda, automechanika Karla, ke kterému to mám nejblíž.

08.01.2009 14:56 - xman
Pánové co se týče té montáže a servisu nemáte pravdu.Dnes je běžnou praxí ,že firma jenž vyhraje výběrovku např.na moravě a sídlo má v čechách automaticky přenechá servis tamní firmě.Ovšem to v čem pravdu máte je nedostatečná dokumentace(často žádná a Ty se tam třeba p....)s náhradními díly je to to samé.Ono s tím přenecháním servisu to špatný nápad není ovšem dle mého názoru by firma dodávající měla servisující firmě zajistit školení zaměstnanců pro práci na jejich zařízení a také néjčastěji poruchové komponenty skladem(na tohle už jaksi nikdo neměl čas myslet)

05.01.2009 21:05 - Vojtěch Pekař (student)
Tak třeba Karel,to je hezký jméno > s tim že by muj obor me¨l mit maturitu souhlasim ;D

04.01.2009 02:21 - ben
Ono je to totiž vše jen o penězích a ty zákazníku, plať a hooodně. Ale to je všude...to se netýká jen výtahů....

02.01.2009 13:09 - takyvýtahář
Jaroslav Řehůřek :jó kdyby jenom dveře,ale skoro jistě do pěti let od inspekční prohlídky by měla být hotova modernizace či rekonstrukce.

02.01.2009 11:17 - Jaroslav Řehůřek (MU Brno, ale není podstatné)
Dobrý den,
v našem bytovém domě máme starý výtah bez kabinových dveří (pouze dveře z chodby). Do kdy musí být kabinové dveře osazeny?
Děkuji

01.01.2009 14:14 - Liftboy
takyvýtahář má bohužel pravdu. Dnes je běžný jev, aby výtah namontovala firma z druhého konce republiky, jenže si každej chrání to svoje, používá svoje výrobky, el, rozvaděče, ... a pak se z toho může servisní firma, které to padne na krk tak akorát po***krájet. Nejsou náhradní díly, není přístup do sw a nastavení rozvaděče, mnohdy pokulhává dokumentace a nezřídka pokulhává i kvalita výtahu, jehož cena je sražena na minimum.
Takže pokud má být zdravá konkurence, tak ať si každý to svoje taky udržuje v provozu, nejlépe v dosahu své firmy.
Jinak hodně štěstí a zdraví do nového roku

01.01.2009 13:35 - takyvýtahář
ben: Konkurence je zdravá to jistě ale když se někde postaví výtah takovým způsobem že nikdo jiný kromě té firmy která jej postavila nemá možnost takovýto výtah opravovat(servisovat) nejsem si jistý zda se ještě jedná o konkurenci.