Kdy a proč modernizovat výtah + Dotace 2016

Proč musím modernizovat výtah?


BEZPEČNOST OSOB – Toto je hlavní důvod, proč je nutné staré dosluhující výtahy vyměnit anebo modernizovat. Statistika úrazovosti na těchto zařízeních je bohužel alarmující.


Co mi hrozí, když výtah včas nezmodernizuji?


OSOBNÍ ZODPOVĚDNOST – každý vlastník, či provozovatel výtahu nese podle platné právní legislativy plnou zodpovědnost za způsobilost provozovaného zařízení a za udržování výtahu v souladu s platnými technickými normami. V případě vzniku jakéhokoliv úrazu, újmě na zdraví či na majetku, hrozí provozovateli nevyhovujícího výtahu soudní stíhání. A to i v případě, že je výtah řádně servisován a jsou prováděny všechny pravidelné prohlídky a odborné zkoušky výtahu.


Kdy má být výtah zmodernizován?


Každý výtah, který je starší více jak 12let, musí být podroben Inspekční prohlídce, kterou provádí pouze nezávislý autorizovaný Inspekční orgán. Součástí výstupu z této inspekční prohlídky je i protokol, který obsahuje všechna rizika, která byla na výtahu shledána. Tato rizika se dělí do tří skupin - rizika nízká, střední a vysoká.
Podle charakteru a prioritní úrovně těchto rizik je pak v Inspekční zprávě uveden předpoklad pro uplatnění stanovených opatření k odstranění provozních rizik a to včetně nejzazších lhůt pro jejich odstranění.


Co dalšího mi modernizace výtahu přinese?


● BEZPEČNOST PŘEPRAVOVANÝCH OSOB
● EKONOMICKÝ PROVOZ

● SPOLEHLIVOST

● ZVĚTŠENÍ VÝTAHOVÉ KABINY

● ZVÝŠENÍ RYCHLOSTI A KAPACITY VÝTAHU
● JÍZDNÍ KOMFORT

Často kladené otázky:


1. Jak často se dělá revize výtahů? 
 
Nový výtah prochází revizí po 4 měsících provozu. 



2. Jaké je standardní vybavení výtahů?

 Mezi standardní vybavení výtahů patří digitální ukazatele polohy, tlačítka, nouzové osvětlení při výpadku proudu. Nadstandardní výbavou je např. hlásič pater. 



3. Jak je zajištěná bezpečnost výtahu proti pádu? 

Výtahy jsou zabezpečeny zachycovači. Zachycovač je mechanický díl, který je umístěn v bezprostřední blízkosti vodících kolejí kabiny výtahu a je součástí rámu pro kabinu. Při překročení nominální rychlosti cca o 40 % dojde k mechanickému zaseknutí do vodících kolejí. 



4. Jaká je rychlost jednotlivých výtahů?

 Rychlosti výtahů jsou různé, nejčastěji 0,63m/s, 1 m/s, 1,2 m/s, 1,6 m/s, 2 m/s, 4 m/s, 6 m/s. 



5. Nosnost výtahu 

Nosnost výtahu je počítaná podle rozměru podlahové plochy, výpočet se provádí podle tabulky EN81.1 (lanové výtahy), 81.2 (hydraulické výtahy). Nejmenší nosnost, kterou poskytuje naše firma, je 225kg, nejčastější nosnost se pohybuje od 320 kg přes 400 Kg, 450 kg, 630 kg, 800 kg, 900 kg, 1000 kg, 1250 kg, až do 2000 kg. 


Dotace na výtahy pro rok 2016 - Bytové domy bez bariér pro rok 2016


Co se týká výtahů, tak dotace spuštěna bude a bude se jednat o dotaci pro výstavbu nových výtahů, tedy tam, kde předtím vůbec nebyly. Na rekonstrukci bohužel poskytována nebude. Bude tam možné získat až 50 % z ceny výtahů, max. 1 mil. Kč.
 

Zdroj: Praktický rádce pro SVJ | 13.9.2016